Vliv přirozené imunity na ornamentaci a kondici ptáků - Elčknerová, Pavla (2015)
Přirozená imunita ptáků je základním mechanizmem obrany proti patogenům. V současné době se stále častěji ukazuje propojení imunitního systému např. s ornamentaci zajišťující signalizaci mezi jedinci. Tento vztah byl experimentálně zkoumán na vlaštovce obecné (Hirundo rustica) a také byly standardizovány metody pro stanovení jednotlivých komponent přirozené imunity. Pro stanovení humorální složky imunity byla použita bioluminiscenční metoda měřící aktivitu celkového komplementu s využitím bioluminiscenčních bakterií E. coli. Po porovnání výsledků nebyla prokázána korelace mezi komplementem, délkou ocasních per, váhou, pohlavím, délkou tarsální kosti, barvou per na hrudi a na hrdle. Standardizace proběhla na kuru domácím (Gallus gallus f. domestica) a holubu domácím (Columba livia f. domestica), kde byl porovnán i rozdíl aktivity komplementu u vzorků plazmy a séra. V rámci vedlejší metodiky byly vyzkoušeny na ptácích imunoturbidimetrická metoda a ELISA metoda pro stanovení C3 složky komplementu, hemolytický test pro detekci komplementu a ELISA pro stanovení koncentrace lysozymu.