Deterministické modely v makroekonomii - Konôpková, Zlatica; Pospíšil, Zdeněk, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
Tato práce se zaoberá možnostmi spojitého deterministického modelování inflace a investic. První část uvádí potřebnou teorii z oblasti diferenciálních rovnic, teorie optimálního řízení a ekonomické teorie peněz, inflace a investic. Zbývající kapitoly postupně rozebírají neoklasické modely spojené s Jamesem Tobinem. Uvádíme jejich předpoklady, odvození a případné modifikace. Zaměříme se na stabilitu modelů a detailní vysvětlení ekonomických souvislostí vyplývajících z matematických výsledků.
This thesis focuses on options of continuous deterministic modeling of inflation and investment. The first part introduces the necessary theory of differential equations, optimal control theory and economic theory of money, inflation and investment. The remaining chapters gradually introduce neoclassical models associated with James Tobin. There are always specified assumptions, the derivation and possible modifications. We will focus on the stability and detailed explanation of the economic context for the mathematical results.
Vedoucí práce: Zdeněk Pospíšil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: matematická ekonomie; mathematical economics; diplomové práce; master's theses