Stopy lidského ohryzu na kostech - Stančíková, Michaela (2015)
Stopy lidského ohryzu jsou v archeologickém i antropologickém kontextu zdrojem informací o socio-kulturním pozadí zkoumané komunity, její stravovací kultuře a jejich návycích. Tato práce se zaobírá zmapováním stop lidského ohryzu na experimentálním vzorku od 40 různých jedinců a jejich porovnáním s vybraným archeologickým materiálem z oblasti Jangana Pe na Sibiři. Mezi stopami výrazně převažovaly jamky a škrabance po řezácích, ve dvou souborech se vyskytly i zářezy nožem způsobené sekundárním porcováním, v jednom souboru byly odlíšeny stopy po příborovém noži. Z porovnání mezi vzorky je možné vyvodit závěr, že největší vliv na výskyt a míru poškození kosti lidskými zuby má úroveň stravovací kultury a jídelní habitus.