Problematika právních zásad aplikovaných v daňovém řízení - Rozehnal, Tomáš (2015)
Disertační práce se věnuje otázce působení právních zásad v daňovém řízení. Právní zásady hrají důležitou roli při tvorbě, aplikaci a interpretaci práva. Práce je v první fázi zaměřena na teoretické uchopení role právních zásad v tuzemském právním řádu. Stejně tak se první fáze práce zaměřuje na teoretické uchopení právního odvětví daňového právo. První fáze práce slouží také k formulaci základních čtyř hypotéz, které budou následně ověřovány v druhé fázi práce. Cílem druhé fáze disertační práce je porovnat teoretická východiska s praktickou aplikací daňového práva a ověřit či vyvrátit stanovené hypotézy. Praktickou aplikaci daňového práva spojuji s rozhodovací činností soudů a s vlastní praktickou zkušeností s aplikací daňového práva. Práce vychází zejména z dostupných tuzemských zdrojů, v odůvodněných případech (zejména v úvodní, teoretické části) se nevyhýbá ani zdrojům zahraničním. První fáze práce slouží také k formulaci základních čtyř hypotéz, které budou následně ověřovány v druhé fázi práce. Cílem druhé fáze disertační práce je porovnat teoretická východiska s praktickou aplikací daňového práva a ověřit či vyvrátit stanovené hypotézy. Praktickou aplikaci daňového práva spojuji s rozhodovací činností soudů a s vlastní praktickou zkušeností s aplikací daňového práva. Práce vychází zejména z dostupných tuzemských zdrojů, v odůvodněných případech (zejména v úvodní, teoretické části) se nevyhýbá ani zdrojům zahraničním.