Vliv gonozomálních mozaiek na reprodukci u člověka - Veselá, Denisa (2015)
Cílem této práce je shrnout mechanismy vzniku mozaiky gonozomů a vliv malých mozaik gonozomů na reprodukci člověka, především s přibývajícím věkem rodičů. První část práce se věnuje mechanismům vzniku mozaik a velikosti mozaik, s čímž souvisí i distribuce mozaiky v organismu. V druhé části jsou uvedeny základní syndromy, které se často vyskytují i ve formě gonozomální mozaiky. Poslední část je zaměřena právě na souvislost malých mozaik se stárnutím a jejich vlivem na reprodukci u člověka.