Plazmidy antibiotické rezistence - epidemiologický a klinický význam - Řeháková, Daniela (2015)
Tato bakalářská práce se věnuje úloze plazmidů v šíření antibiotické rezistence. Jsou v ní rozebírány některé hlavní skupiny antibiotik a mechanismy, kterými se mikroorganismy můžou stát vůči těmto látkám odolné. Dále jsou v ní popsány struktury účastnící se šíření rezistencí, tedy plazmidy a ostatní mobilní genetické elementy. Poté jsou popsány mechanismy, kterými se šíří, tedy způsoby horizontálního přenosu genů.