Volná fetální DNA v plazmě těhotných žen a její využití pro účely prenatální genetické diagnostiky - Rozehnalová, Klára (2015)
Tato práce je zaměřena na volnou fetální DNA a její možnosti využití v prenatální genetické diagnostice. Volná fetální DNA se vyskytuje v plazmě těhotných žen, odkud může být izolována a využita pro vyšetření genetických abnormalit plodu. Vyšetření volné fetální DNA se řadí mezi neinvazivní metody prenatální diagnostiky. První část práce se věnuje volné fetální DNA, jejímu původu a vlastnostem. V druhé části práce jsou popsány metody, kterými je možné volnou fetální DNA vyšetřit. Třetí, hlavní část práce, se věnuje využití volné fetální DNA v neinvazivní prenatální genetické diagnostice. V této kapitole jsou popsána různá genetická onemocnění plodu, která je možné pomocí ní diagnostikovat. Dále je v této kapitole popsáno stanovení stavů ohrožujících plod i matku, jak lze pomocí volné fetální DNA určit pohlaví plodu, a další možnosti jejího využití.