Fenotyp neurálních kmenových buněk a buněk neurální lišty - Petrušková, Aneta; Večeřa, Josef; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Na počátku vývoje celého nervového systému stojí dvě rozdílné populace buněk - neurální kmenové buňky (radiální glie) a buňky neurální lišty. Ve chvíli, kdy dochází ke specifikaci neuroepiteliálních buněk z ektodermu, prochází tyto buňky výraznými změnami jak na úrovni buněčné morfologie, tak na úrovni molekulární exprese. Později se neuroepitel uzavírá do neurální trubice, neuroepiteliální buňky se přeměňují na radiální glie a počíná neurogeneze. Zároveň se při uzavírání neurální trubice uvolňuje z hraniční oblasti mezi neurálním a non-neurálním ektodermem populace buněk neurální lišty, která následně migruje do celého těla, kde diferencuje ve velice různorodé buněčné typy. Tato práce se zaměřuje na vlastnosti jednotlivých buněčných populací v různých stádiích neurálního vývoje a poukazuje na jejich vzájemné odlišnosti.
At the beginning of the development of the entire nervous system, there are two distinct cell populations - neural stem cells (radial glia) and neural crest cells. At the moment of specification of neuroepithelial cells from the ectoderm, these cells undergo significant changes both in cell morphology and on molecular level. The neuroepithelium later closes into the neural tube and the neuroepithelial cells convert to radial glia morphology and neurogenesis begins. At the same time of neural tube closure, a population of cells from the neural plate border called neural crest is released and subsequently migrates to the whole body, where it can give rise to extremely diverse cell types. This study focuses on the properties of the individual cell populations and highlights their differences.
Vedoucí práce: Josef Večeřa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: crista neuralis; embryogeneze; kmenové buňky; neurální kmenové buňky; neurální ploténka; neurogeneze; embryogenesis; neural stem cells; neurogenesis; stem cells; Neural Crest; Neural Plate; bakalářské práce; bachelor's theses