Fenotyp neurálních kmenových buněk a buněk neurální lišty - Petrušková, Aneta (2015)
Na počátku vývoje celého nervového systému stojí dvě rozdílné populace buněk - neurální kmenové buňky (radiální glie) a buňky neurální lišty. Ve chvíli, kdy dochází ke specifikaci neuroepiteliálních buněk z ektodermu, prochází tyto buňky výraznými změnami jak na úrovni buněčné morfologie, tak na úrovni molekulární exprese. Později se neuroepitel uzavírá do neurální trubice, neuroepiteliální buňky se přeměňují na radiální glie a počíná neurogeneze. Zároveň se při uzavírání neurální trubice uvolňuje z hraniční oblasti mezi neurálním a non-neurálním ektodermem populace buněk neurální lišty, která následně migruje do celého těla, kde diferencuje ve velice různorodé buněčné typy. Tato práce se zaměřuje na vlastnosti jednotlivých buněčných populací v různých stádiích neurálního vývoje a poukazuje na jejich vzájemné odlišnosti.