Molekulární genetika na úrovni jedné buňky a její význam při studiu vrozených a získaných genetických odchylek lidského genomu - Melničuková, Dominika; Mikulášová, Aneta; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Současným trendem v molekulární genetice je získání maximálního množství informací z minimálního množství genetického materiálu. V poslední době došlo k masívnímu rozvoji technologií, které umožňují detailní analýzu jednotlivých buněk. Velkým přínosem se staly postupy celogenomové amplifikace, které umožňují zisk dostatečného množství genetického materiálu pro následné pokročilé analýzy. Analýza jedné buňky má význam hlavně v oblasti preimplantační genetické diagnostiky, v souvislosti s efektivnější selekcí embryí, a v oblasti studia nádorových onemocnění, kde umožňuje detailnější pochopení jejich vzniku a vývoje. Ve své práci se věnuji metodám používaným při analýze jednotlivých buněk v oblasti preimplantační genetické diagnostiky a nádorové genetiky.
Current trends in molecular genetics are to obtain the maximum amount of information from the minimum amount of genetic material. Recently there has been a massive development of technologies that allow detailed analysis of individual cells. Whole genome amplification methods became a great contribution that allows a sufficient amount of gain of genetic material for subsequent advanced analysis. Single cell analysis is especially useful in the field of preimplantation genetic diagnosis, in the context of more effective selection of embryos and in the study of cancer, which creates more detailed understanding of its development and evolution. In my bachelor thesis I focus on methods used in the analysis of single cells in preimplantation genetic diagnosis and cancer genetics.
Vedoucí práce: Aneta Mikulášová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Text slovenský, titulní list a abstrakt v češtině
Keywords: amplifikace genu; genetická diagnostika; genetická informace; genetická predispozice k nemoci; molekulární cytogenetika; nádorové buňky; nestabilita genomu; preimplantační diagnóza; cancer cells; genetic diagnostics; genetic information; molecular cytogenetics; Gene Amplification; Genetic Predisposition to Disease; Genomic Instability; Preimplantation Diagnosis; bakalářské práce; bachelor's theses