Molekulární genetika na úrovni jedné buňky a její význam při studiu vrozených a získaných genetických odchylek lidského genomu - Melničuková, Dominika (2015)
Současným trendem v molekulární genetice je získání maximálního množství informací z minimálního množství genetického materiálu. V poslední době došlo k masívnímu rozvoji technologií, které umožňují detailní analýzu jednotlivých buněk. Velkým přínosem se staly postupy celogenomové amplifikace, které umožňují zisk dostatečného množství genetického materiálu pro následné pokročilé analýzy. Analýza jedné buňky má význam hlavně v oblasti preimplantační genetické diagnostiky, v souvislosti s efektivnější selekcí embryí, a v oblasti studia nádorových onemocnění, kde umožňuje detailnější pochopení jejich vzniku a vývoje. Ve své práci se věnuji metodám používaným při analýze jednotlivých buněk v oblasti preimplantační genetické diagnostiky a nádorové genetiky.