Real-time PCR se zaměřením na studium genové exprese - Lysáková, Petra (2015)
Kvantitativní PCR (neboli real-time PCR či qPCR) je metoda umožňující sledování amplifikace nukleových kyselin a jejich kvantifikaci v reálném čase. Jako indikátor přírůstku množství produktu slouží nárůst intenzity fluorescence, která je emitována fluorogenními reportéry a zaznamenávána počítačem. Díky své jednoduchosti a velké specifitě našla tato metoda uplatnění jak ve výzkumu, tak v rutinní diagnostice. Reverzní transkripce s následnou qPCR (RT-qPCR) představuje pro studium genové exprese rychlou a specifickou metodu volby. Cílem bakalářské práce je popis qPCR a jejího využití ve studiu genové exprese.