Induktory diferenciace u osteosarkomů - Lukáčová, Eva (2015)
Indukovaná diferenciace nádorových buněk do terminálních stádií představuje v současné době jednu z možných strategií protinádorové terapie. V této bakalářské práci jsou shrnuté dosavadní poznatky o látkách, které indukují diferenciaci osteosarkomových buněk. Jako induktory diferenciace jsou nejčastěji studované retinoidy, zejména kyselina retinová, která patří mezi nejúčinnější diferenciační činidla. Vitamín D a jeho metabolity také indukují osteoblastickou diferenciaci. Inhibitory histondeacetyláz (HDAC) regulují různé biologické aktivity a mohou mít vliv na diferenciaci osteosarkomových buněčných linií. Další diferenciační látky jako například agonisti receptorů aktivovaných peroxizomovými proliferátory (PPAR), kostní morfogenetické proteiny (BMP) či různé látky z alternativní medicíny také vykazují diferenciační schopnosti. Retinoidy, vitamín D a agonista PPAR fenofibrát jsou používány v léčebném protokolu COMBAT určeném pro pediatrické pacienty s relapsem solidních nádorů vysokého