Waldenströmova makroglobulinémie - Kutálková, Kateřina (2015)
Waldenströmova makroglobulinémie (WM) je raritní lymfoproliferativní onemocnění ze skupiny lymfomů, s četností asi 3 případy na milion. Toto onemocnění je charakterizováno infiltrací kostní dřeně klonálními B lymfocyty a přítomností monoklonálního imunoglobulinu třídy IgM v séru. Toto onemocnění je stále nevyléčitelné s mediánem přežití 6,4 let. Molekulární podstata onemocnění není zcela objasněná, ale delece 6q, trizomie chromozomů 4 a 8 a delece 13q se zdají být typické pro toto onemocnění. Mutace MYD88 L265P a CXCR4 WHIM jsou v tomto onemocnění velice časté a ovlivňují růst a přežití WM buněk.