Vztah hypoxie a genomických změn v patogenezi mnohočetného myelomu - Kunetková, Tamara (2015)
Mnohočetný myelom je rozšířené krevní nádorové onemocnění, které vychází z patologického klonu plazmatických buněk usídlených v kostní dřeni. Onemocnění je obtížně léčitelné, proto je snahou vědeckých týmů vyvinout efektivnější terapii. Na chování nádoru má výrazný vliv jeho mikroprostředí, přičemž hypoxie je jedním z jeho nejdůležitějších faktorů. Hypoxie působí na patogenezi mnohočetného myelomu mnoha způsoby, mezi nejvýznamnější se řadí podpora přežívání myelomových buněk, indukce nárůstu tumorové masy a usnadnění šíření nádoru do nových, doposud nepostižených kostí. Práce se zaměřuje na způsob, kterým hypoxie účinkuje na myelomové buňky, a popisuje nové léky zacílené na hypoxické prostředí v kostní dřeni.