Plasmacytoidní dendritické buňky u mnohočetného myelomu - Králová, Romana; Piskáček, Martin; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o úloze plasmacytoidních dendritických buněk ve zdravém imunitním systému a srovnává ho s chováním těchto buněk v nádorovém mikroprostředí mnohočetného myelomu. Plasmacytoidní dendritické buňky ztrácejí svou fyziologickou úlohu v prezentaci antigenu a boji proti maligním buňkám. Navíc ještě podporují buňky mnohočetného myelomu v růstu, přežívaní a rezistenci na léky. Poslední kapitola je věnována možnosti budoucí terapie mnohočetného myelomu pomocí reaktivace fyziologických funkcí plasmacytoidních dendritických buněk.
This thesis is focused on the role of plasmacytoid dendritic cells in the healthy immune system. The thesis compares the characteristic of these cells in the tumour microenvironment in multiple myeloma. The plasmacytoid dendritic cells lose their normal function in the presenting of antigen and the fight against the tumor. Moreover, they support the myeloma cells in growth, survival and drug resistance. The last chapter is focused on the possibilities of myeloma therapy throught the reactivation of the physiological functions plasmacytoid dendritic cells.
Vedoucí práce: Martin Piskáček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Multiple Myeloma; Plasma Cells; Tumor Microenvironment; antigeny; buněčná imunita; dendritické buňky; karcinogeneze; nádorové mikroprostředí; mnohočetný myelom; nádorové buňky; plazmatické buňky; antigens; cancer cells; carcinogenesis; cellular immunity; dendritic cells