Bambusurily a jejich supramolekulární interakce s organickými fosfáty - Fiala, Tomáš (2015)
Tato práce zahrnuje dva projekty zaměřené na syntézu a supramolekulární vlastnosti bambusurilů - molekul patřících mezi makrocyklické receptory aniontů. V rámci prvního projektu byla navržena a optimalizována vylepšená metodologie pro přípravu bambusurilů. Nové reakční podmínky byly využity pro přípravu nového derivátu bambus[6]urilu. Tento receptor vykazuje vysokou selektivitu pro vazbu jodidových a chloristanových aniontů ve vodných roztocích s asociačními konstantami převyšujícími 109 M-1. Tak vysoké asociační konstanty byly naměřeny vůbec poprvé pro neutrální receptor aniontů ve vodném prostředí. Pomocí NMR a ITC experimentů bylo rovněž ukázáno, že afinita nově připraveného receptoru k aniontům sice mírně klesá v zásaditém prostředí, avšak není ovlivněna přítomností kyselin. Tato afinita je rovněž nezávislá na povaze přítomných kationtů. Druhý projekt se zabývá charakterizací vazebného rozhraní mezi bambus[6]urily a organickými fosfáty. NMR titrační experimenty a metoda kontinuální