Matematické modely v demografii - Busínský, Jan (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme matematickým modelům dynamiky věkově strukturované populace. Tyto modely jsou konstruovány pomocí diferenciálních a diferenčních rovnic a jejich systémů. Nejprve je tedy představena potřebná teorie diferenčních a diferenciálních rovnic a také zformulována Perronova-Frobeniova věta, která je následně využita pří analýze modelů. Posléze jsou v práci popsány dva modely populačního růstu v diskrétním čase: Leslieho model a Eulerova-Lotkova rovnice. Na závěr jsou zmíněny dva modely v čase spojitém: Lotkova rovnice obnovy a vlastní model populačního růstu.