Vliv fyzického a chemického stresu na imunitní a fyziologické parametry - Miličková, Marie (2015)
Tato práce popisuje, jak během ultramaratonského závodu může docházet ke změně některých parametrů imunitního systému člověka a poruše metabolických drah. Jedinec je při takovéto extrémní zátěži také náchylnější k získání chronického únavovému syndromu. Práce obsahuje i experimentální část. Týká se vyšetření séra závodníků, kteří se účastnili ultramaratonského závodu - Mistrovství České republiky v běhu na 100 km konané koncem října 2014 v Plzni. Ze séra závodníků byla před i po doběhu měřena koncentrace 4 parametrů - IgA, IgM, IgG a C3 složka komplementu. Při ultravytrvalostním mistrovském závodě může dojít k takovým změnám fyziologických parametrů, že se mohou dostat mimo hranice fyziologických hodnot.