Algoritmy pro výpočet Smithova normálního tvaru - Plhák, Jan (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme algoritmům pro výpočet Smithova normálního tvaru celočíselných matic, který nalézá uplatnění například při řešení soustav celočíselných rovnic nebo při počítání simpliciálních homologií. Protože v průběhu výpočtu Smithova normálního tvaru můžeme už pro malé matice narazit na problémy s bitovou délkou mezivýsledků, uvádíme zde algoritmus, pro nějž odvozujeme odhad na mezivýsledky. Tento algoritmus modifikujeme tak, abychom mohli s využitím Čínské zbytkové věty garantovat dostatečně malou bitovou délku mezivýsledků. Modifikace algoritmu navíc umožní jistou míru paralelizace výpočtu.