Supramolekulární systémy vycházející z cucurbiturilů a derivátů ferrocenu - Mikulů, Lukáš (2015)
Cucurbit[n]urily jsou makrocyklické ligandy, které tvoří velmi stabilní komplexy s různými organickými kationty. Tato diplomová práce popisuje efekty, které mohou vést k destabilizaci těchto komplexů. V experimentální části je popsána příprava nové ferrocenové aminokyseliny a zkoumání jejích supramolekulárních interakcí s cucurbit[7]urilem se zvláštním důrazem na chování systému při změně pH.