Syntéza nových karbocyklických nukleosidových analogů /

V této diplomové práci jsme se venovali syntéze nových karbocyklických nukleosidových analogů. Práce je rozdělena na dvě části. První část se zabývá syntézou nových potenciálních inhibitorů DNA glykosyláz. DNA glykosylázy představují zajímavou skupinu enzymů, které hrají významnou roli v prvním prvn...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Krajčovičová, Soňa (Dissertant)
Other Authors: Paruch, Kamil, 1972- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:English
Published: 2015
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/376245/prif_m/
Cover Image
LEADER 05740ctm a22009857i 4500
001 MUB01006342649
003 CZ BrMU
005 20150629133723.0
008 150624s2015 xr ||||| |||||||||||eng d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
035 |a (ISMU-VSKP)253860 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035  |e rda 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 542.913  |2 MRF 
080 |a 577.113.3  |2 MRF 
100 1 |a Krajčovičová, Soňa  |% UČO 376245  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Synthesis of new carbocyclic nucleoside analogs  |y eng 
245 1 0 |a Syntéza nových karbocyklických nukleosidových analogů /  |c Soňa Krajčovičová 
264 0 |c 2015 
300 |a 123 stran, [26] listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Kamil Paruch 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015 
520 2 |a V této diplomové práci jsme se venovali syntéze nových karbocyklických nukleosidových analogů. Práce je rozdělena na dvě části. První část se zabývá syntézou nových potenciálních inhibitorů DNA glykosyláz. DNA glykosylázy představují zajímavou skupinu enzymů, které hrají významnou roli v prvním prvního kroku opravy DNA. Inhibice těchto enzymů může být terapeuticky přínosná, zejména při léčbě některých druhů rakoviny, například rakoviny prsu. Našim cílem bylo připravit karbocyklické C-nukleosidové analogy a následně ověřit jejich biologickou aktivitu vůči vybraným DNA glykosylázam. Druhá část diplomové práce se pak věnuje syntéze inhibitorů methyltransferáz na bázi v literatuře popsaných účinných inhibitorů DOT1L methyltransferázy. Tato methyltransferáza je zodpovědná za zvýšenou expresi leukemických buněk v organizmu, proto je její selektivní inhibice velice důležitá při léčbě tohoto onemocnění.  |% cze 
520 2 9 |a In this diploma thesis we were dealing with the synthesis of new carbocyclic nucleoside analogs. Thesis is formally divided into two parts. In the first part we are focused on the synthesis of new potential inhibitors of DNA glycosylases. DNA glycosylases carry out the first step of the base excision repair pathway in DNA repair process. Inhibition of this pathway seems to be applicable to the treatment of various kinds of cancer, e.g. breast cancer. Our aim was therefore synthesis of new carbocyclic C-nucleoside analogs and their biological evaluation against some DNA glycosylases. In the second part we are focused on the synthesis of methyltransferase inhibitors, which are based on known biologically active inhibitors of DOT1L methyltransferase. DOT1L causes overexpression of leukemia relevant genes, thus it is important to find selective inhibitors of this methyltransferase.  |9 eng 
650 0 7 |a bioisostery  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a DNA-glykosylasy  |2 czmesh 
650 0 7 |a chemické syntézy  |7 ph119152  |2 czenas 
650 0 7 |a inhibitory  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a nukleosidové analogy  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a nukleosidy  |7 ph123362  |2 czenas 
650 0 9 |a bioisosteres  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a inhibitors  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a nucleoside analogs  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a nucleosides  |2 eczenas 
650 0 9 |a synthesis  |2 eczenas 
650 0 2 |a DNA Glycosylases 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Chemie  |b Organická chemie  |c PřF N-CH ORGA (ORGA)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Paruch, Kamil,  |d 1972-  |7 pna2010554468  |% UČO 108413  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav chemie  |7 kn20091218005  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/376245/prif_m/ 
CAT |c 20150624  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a FOLTYNOVA  |b 02  |c 20150629  |l MUB01  |h 1337 
CAT |c 20150703  |l MUB01  |h 1300 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1453 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1414 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0548 
CAT |c 20160303  |l MUB01  |h 1234 
CAT |c 20160308  |l MUB01  |h 1506 
CAT |c 20160309  |l MUB01  |h 1108 
CAT |c 20170119  |l MUB01  |h 1537 
CAT |c 20180202  |l MUB01  |h 1041 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190110  |l MUB01  |h 1106 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190110  |l MUB01  |h 1121 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190110  |l MUB01  |h 1126 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190110  |l MUB01  |h 1142 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20190219  |l MUB01  |h 0002 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20190304  |l MUB01  |h 1146 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190509  |l MUB01  |h 1046 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190509  |l MUB01  |h 1050 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1847 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 0752 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 0824 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 0846 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201104  |l MUB01  |h 2340 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201105  |l MUB01  |h 0052 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201105  |l MUB01  |h 1115 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1015 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2002 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1238 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20221221  |l MUB01  |h 2230 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20221221  |l MUB01  |h 2241 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20221221  |l MUB01  |h 2253 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20231010  |l MUB01  |h 2243 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240122  |l MUB01  |h 1336 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240320  |l MUB01  |h 2349 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-03-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-10747  |5 3285007722  |8 20150630  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20150630  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-10747  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD