Využití separačních metod v analýze biomarkerů - Lačná, Júlia; Kubáň, Petr, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2015)
Táto diplomová práca sa zaoberá vývojom novej citlivej analytickej metódy na stanovenie glutathionu v biologických vzorkách pomocou kapilárnej elektroforézy s 515 nm laserom indukovanou fluorescenciou. Na detekciu glutathionu bola použitá derivatizácia pomocou fluorescenčného činidla eosin-5-maleimidu. Bola uskutočnená optimalizácia derivatizácie (čas reakcie, pH, objem vzorky atď.) a separačných podmienok. Glutathion bol citlivo stanovený v kondenzáte dychu s limitom detekcie menším ako 0,2 nM. Je to prvá metóda na stanovenie glutathionu v kondenzáte dychu pomocou kapilárnej elektroforézy. Vyvinutá metóda má potenciál pre použitie v ďalších biologických vzorkách napr. v slinách alebo moči.
This master’s thesis deals with the development of new sensitive analytical method for determination of glutathione in biological samples by capillary electrophoresis with 515 nm laser induced fluorescence. For derivatization of glutathione fluorescent probe eosin-5-maleimide was used. Optimization of the derivatization (reaction time, pH, sample volume, etc.) and separation conditions was performed. Glutathione was sensitively determined in exhaled breath condensate with a limit of detection below 0.2 nM. This is the first published method for the determination of glutathione in the breath condensate by capillary electrophoresis. The developed method has potential for use in other biological samples such as saliva or urine.
Vedoucí práce: Petr Kubáň
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: elektroforéza; fluorescence; glutathion; kapilární elektroforéza; capillary electrophoresis; electrophoresis; fluorescence; Glutathione; diplomové práce; master's theses