Využití separačních metod v analýze biomarkerů - Lačná, Júlia (2015)
Táto diplomová práca sa zaoberá vývojom novej citlivej analytickej metódy na stanovenie glutathionu v biologických vzorkách pomocou kapilárnej elektroforézy s 515 nm laserom indukovanou fluorescenciou. Na detekciu glutathionu bola použitá derivatizácia pomocou fluorescenčného činidla eosin-5-maleimidu. Bola uskutočnená optimalizácia derivatizácie (čas reakcie, pH, objem vzorky atď.) a separačných podmienok. Glutathion bol citlivo stanovený v kondenzáte dychu s limitom detekcie menším ako 0,2 nM. Je to prvá metóda na stanovenie glutathionu v kondenzáte dychu pomocou kapilárnej elektroforézy. Vyvinutá metóda má potenciál pre použitie v ďalších biologických vzorkách napr. v slinách alebo moči.