Bambusurily nesoucí funkční skupiny - Richtár, Jan; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2015)
Glykoluril je heterocyklická sloučenina, která díky své chemické povaze, geometrii a schopnosti nevazebné interakce slouží jako stavební blok pro supramolekulární receptory jako jsou cucurbiturily a bambusurily. Tato práce se zabývá přípravou bambusurilů nesoucích funkční skupiny na aromatických jádrech. První část práce je věnována přípravě oktakis(4-karboxybenzyl)bambusu[4]urilu a studiu jeho supramolekulárních vlastností. Druhá část práce se zabývá syntézou nových druhů bambusurilu, které by mohly být díky své struktuře rozpustné ve vodě nezávisle na pH roztoku.
Glycoluril is a heterocyclic compound that serves as a building block for supramolecular receptors such as cucurbiturils and bambusurils due to its chemical properties, geometry and ability to form non-covalent bonds. This work deals with preparation of bambusurils bearing functional groups on aromatic cores. The first part of the thesis is devoted to the synthesis of octakis(4-carboxybenzyl)bambusu[4]uril and to probing its supramolecular properties. The second part deals with synthesis of new types of bambusurils with structural motifs that would enable their solubility in water regardless of pH.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bambusuril; glykoluril; supramolekulární chemie; bambusuril; glycoluril; supramolecular chemistry; diplomové práce; master's theses