Bambusurily nesoucí funkční skupiny - Richtár, Jan (2015)
Glykoluril je heterocyklická sloučenina, která díky své chemické povaze, geometrii a schopnosti nevazebné interakce slouží jako stavební blok pro supramolekulární receptory jako jsou cucurbiturily a bambusurily. Tato práce se zabývá přípravou bambusurilů nesoucích funkční skupiny na aromatických jádrech. První část práce je věnována přípravě oktakis(4-karboxybenzyl)bambusu[4]urilu a studiu jeho supramolekulárních vlastností. Druhá část práce se zabývá syntézou nových druhů bambusurilu, které by mohly být díky své struktuře rozpustné ve vodě nezávisle na pH roztoku.