Ústavněprávní aspekty členství v Evropské unii - Zeman, Jiří, 1982- (2015)
Disertační práce se zaměřuje především na analýzu obsahových změn ve vybraných oblastech, které bezprostředně souvisí se samotným členstvím států v Evropské unii. Jde přitom zejména o změny v právních řádech členských států, vycházející z evropského práva, respektive ze zakládacích smluv za platnosti Lisabonské smlouvy. Kromě toho se práce zabývá také popisnou analýzou širokého spektra změn, kterými prošly konkrétně právní řády Česka, Rakouska a Slovenska v souvislosti s přípravou na členství v ES/EU. Konkrétně se jedná 1) o problematiku vlivu členství na suverenitu členského státu, 2) o otázky spojené s problematikou dělby moci, 3) o možnosti ochrany lidských práv a základních svobod v systému garancí poskytovaných ze strany Rady Evropy, národních (ústavních) soudů a SDEU a 4) o problematiku participace jednotlivců na evropské úrovni politiky prostřednictvím institutu občanství EU. Všechny tyto oblasti jsou přitom nahlíženy v podmínkách výše zmíněných tří zemí teoreticky i prakticky a byly definovány s ohledem na závěry jiných autorů i s přihlédnutím na publikované poznatky autora této disertační práce.