Komparativní analýza konfliktu mezi veřejným zájmem a ústavně zaručeným subjektivním právem v judikatuře nejvyšších a ústavních soudů - Vyhnánek, Ladislav, 1984- (2014)
Tématem práce je princip a test proporcionality a jejich teoretické i praktické limity. V praktické rovině je předmětem zájmu zejména judikatura ústavních soudů ve střední a východní Evropě. Práce nejprve představuje pojem proporcionality a poté analyzuje jeho limity, které jsou děleny na vnitřní a vnější. Vnitřní limity se vztahují především ke kritice racionality testování proporcionality. Vnější limity se nacházejí v určitých oblastech ochrany základních práv, kde - z různých důvodů - testování proporcionality není či by nemělo být užíváno (sociální práva, daňové zákony).