Přínos Otakara Borůvky k rozvoji moderní algebry - Křápek, Milan, 1982-; Půža, Bedřich, 1949-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2015)
V této disertační práci se věnujeme algebraickým pracím profesora Otakara Borůvky. Jsou zde popsány unikátní výsledky, kterých během svého života dosáhl. Podrobněji se zaměřujeme na teorii rozkladů, vytvořenou profesorem Borůvkou. Nejdůležitější pojmy a výsledky této teorie jsou zde upraveny do moderního matematického zápisu. Dále se věnujeme popisu nejdůležitějších algebraických prací profesora Borůvky. V poslední části je zkoumán vliv profesora Borůvky na dnešní matematiku. Práce také obsahuje přehled výuky matematiky na Masarykově univerzitě. Součástí je i unikátní databáze výuky tohoto oboru, od založení školy až do roku 1981. Mimo to zde lze dohledat, které publikace profesora Borůvky byly nejvíce využívány studenty a vědeckými pracovníky.
In this dissertation work we focus on the algebraic work of professor Otakar Borůvka. It describes the unique results obtained by him during his life. We focus in more detail on the decomposition theory created by professor Borůvka. The most important terms and results of this theory are being organized in a modern way of mathematical record taking. Furthermore, we focus on the description of the most important algebraic work of professor Borůvka. In the last part the influence of professor Borůvka on today's mathematics is being investigated. The work also includes an overview of the education of mathematics at the Masaryk University. A part of it is a unique database of education of this field since the school was founded in 1981. It is possible to find out which publications of professor Borůvka were the most used ones by the students and the research fellows.
Vedoucí práce: Bedřich Půža
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: Borůvka, Otakar, -- 1899-1995; 20. století; algebra; dějiny matematiky -- 20. století; matematici -- Česko; teorie grup; algebra; group theory; history of mathematics -- 20th century; mathematicians -- Czechia; disertace; dissertations