Přínos Otakara Borůvky k rozvoji moderní algebry - Křápek, Milan, 1982- (2015)
V této disertační práci se věnujeme algebraickým pracím profesora Otakara Borůvky. Jsou zde popsány unikátní výsledky, kterých během svého života dosáhl. Podrobněji se zaměřujeme na teorii rozkladů, vytvořenou profesorem Borůvkou. Nejdůležitější pojmy a výsledky této teorie jsou zde upraveny do moderního matematického zápisu. Dále se věnujeme popisu nejdůležitějších algebraických prací profesora Borůvky. V poslední části je zkoumán vliv profesora Borůvky na dnešní matematiku. Práce také obsahuje přehled výuky matematiky na Masarykově univerzitě. Součástí je i unikátní databáze výuky tohoto oboru, od založení školy až do roku 1981. Mimo to zde lze dohledat, které publikace profesora Borůvky byly nejvíce využívány studenty a vědeckými pracovníky.