Fauna červců (Hemiptera: Coccoidea) České republiky a Slovenska - komentovaný seznam druhů - Záruba, Martin (2015)
Tato bakalářská práce obsahuje komentovaný seznam druhů - tzv. check-list - červců (Hemiptera: Sternorrhyncha: Coccoidea) České republiky a Slovenska, sestavený na základě dříve publikovaných údajů a zohledňující současnou taxonomii, nomenklaturu a klasifikaci této skupiny hmyzu. Od naposled publikovaného podobného seznamu (Zahradník 1977) se zvýšil počet druhů červců na území ČR a SR o 19 druhů (15 %) na celkových 160 druhů ve 91 rodech a 14 čeledích. Čeledi nejvíce bohaté na druhy jsou Diaspididae (57 druhů ve 29 rodech), Coccidae (41 druhů ve 21 rodech) a Pseudococcidae (26 druhů v 19 rodech). Zbylých 11 čeledí obsahuje menší počet druhů: Eriococcidae (13 druhů v 5 rodech), Ortheziidae (5 druhů v 5 rodech), Asterolecaniidae (4 druhy v 3 rodech), Rhizococcidae (4 druhy ve 2 rodech), Margarodidae (2 druhy ve 2 rodech), Kermesidae a Putoidae (každá s 2 druhy v 1 rodu), Cerococcidae, Matsucoccidae, Monophlebidae a Xylococcidae (každá s 1 druhem). Z celkového počtu 160 druhů je 104 původ