Holocenní dynamika středoevropské lesní malakofauny - Zapletalová, Eva (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá ekologickými nároky a holocenní dynamikou středoevropské lesní malakofauny. V rešeršní části jsou popsány faktory prostředí ovlivňující měkkýše, vývoj středoevropské přírody v holocénu a šíření měkkýšů během něj. Je popsáno využití měkkýšů při rekonstrukcích vývoje přírody a hledání současných analogií lesů střední Evropy ve starém a středním holocénu. V praktické části byla srovnána druhová bohatost a variabilita druhové skladby společenstev plžů ve čtyřech typech lesů (bory, březiny, doubravy a suťové lesy), které odpovídají sukcesi lesní vegetace ve starším a středním holocénu. Byly analyzovány měřené faktory prostředí a testován jejich vliv na variabilitu diverzity plžů. Celkově byly odebrány vzorky na 17 lesních lokalitách v borech, březinách, doubravách a suťových lesích na území České republiky. Společenstva plžů byla zkoumána pomocí ručního sběru i odběrů hrabanky z definované plochy o rozměrech 10x10 m. Na této ploše byla detailně studována vege