Mimetická podobnost u pohyblivých mimiků - Niková, Terézia (2015)
V teoretickej časti mojej bakalárskej práce som sa venovala rešerši na tému batesovského mimikry, predovšetkým problematike nedokonalého mimikry a jednotlivým teóriám vzniku nedokonalého mimikry, rovnako ako problematike pohybu v súvislosti s mimikry, ochranným sfarbením a v neposlednej rade vnímaniu predátora v súvislosti s pohybom koristi. V praktickej časti tejto bakalárskej práce boli uskutočnené dva experimenty s európskymi a austrálskymi pavúkmi napodobňujúcimi mravce, s využitím ľudí ako predátorov. Súčasťou experimentov boli videá i statické obrázky modelov a mimikov. Výsledok prvého experimentu potvrdil hypotézu, že so zvyšujúcou sa rýchlosťou mimika je ťažšie rozoznať ho od jeho modelu. So zvyšujúcou sa rýchlosťou videí skutočne klesala pravdepodobnosť správnych odpovedí u jednotlivých druhov pavúkov, a zároveň stúpal čas, ktorý ľudia potrebovali na odpoveď. Kvalita mimikry sa teda s rýchlosťou pohybu zvyšuje. V druhom experimente ľudia hodnotili úroveň mimikov na zväčšených