Genetika a šlechtění tritikale - Šenkyplová, Veronika; Vyhnánek, Tomáš; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2015)
Tritikale je člověkem vytvořená obilovina pocházející z křížení pšenice a žita. K dosažení stability nově vzniklého alopolyploidního genomu bylo vyvinuto několik specifických mechanismů. Patří sem nejrůznější změny v sekvenci DNA závislé na úrovni ploidie, typu sekvence nebo původu sekvence (pšenice nebo žito). Současně se vyskytují i epigenetické změny, v tomto případě je dobře popsána jadérková dominance. Dosud je tritikale využíváno převážně v krmivářství, hlavně díky svému hodnotnému výživovému obsahu a žádoucímu aminokyselinovému složení. Tritikale je také vhodné pro produkci bioetanolu díky vysokému obsahu škrobu. V posledních letech nabývá na významu šlechtění na rezistenci k chorobám a škůdcům. V neposlední řadě je stále cílem šlechtění tritikale na zlepšenou pekařskou jakost. Jsou hodnoceny efekty HMW a LMW gluteninů, stejně jako gliadinů a sekalinů. Také vysoká aktivita α-amylázy má negativní vliv na pekařskou kvalitu. Efektivním způsobem zlepšování pekařské kvality může být
Triticale is a man-made cereal crop originating from a cross between wheat and rye. To achieve stability of newly formed allopolyploid genome, some specific mechanisms have been developed. These include various changes in DNA sequences depending on ploidy level, type of sequence or sequence origin (wheat or rye). Simultaneously, epigenetic changes occur, in this case nucleolar dominance is well described. Until now, triticale has been used mostly in an animal feeding, mainly due to its valuable nutritional content and desirable amino acid composition. Triticale is also suitable for bioethanol production due to its high starch content. During last years, breeding for resistance to pests and diseases has grown in importance. Last but not least breeding triticale to improve its bread-making quality is still a task to achieve. Effects of HMW and LMW glutenins, as well as gliadins and secalins are evaluated. Also high α-amylase activity in triticale has a negative impact on bread-making qua
Vedoucí práce: Tomáš Vyhnánek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: alopolyploidizace; hybridizace genetická; molekulární markery; rostlinný genom; šlechtění rostlin; tritikale -- genetické aspekty; allopolyploidization; molecular markers; plant breeding; plant genome; triticale -- genetic aspects; Hybridization, Genetic; bakalářské práce; bachelor's theses