Genetika a šlechtění tritikale - Šenkyplová, Veronika (2015)
Tritikale je člověkem vytvořená obilovina pocházející z křížení pšenice a žita. K dosažení stability nově vzniklého alopolyploidního genomu bylo vyvinuto několik specifických mechanismů. Patří sem nejrůznější změny v sekvenci DNA závislé na úrovni ploidie, typu sekvence nebo původu sekvence (pšenice nebo žito). Současně se vyskytují i epigenetické změny, v tomto případě je dobře popsána jadérková dominance. Dosud je tritikale využíváno převážně v krmivářství, hlavně díky svému hodnotnému výživovému obsahu a žádoucímu aminokyselinovému složení. Tritikale je také vhodné pro produkci bioetanolu díky vysokému obsahu škrobu. V posledních letech nabývá na významu šlechtění na rezistenci k chorobám a škůdcům. V neposlední řadě je stále cílem šlechtění tritikale na zlepšenou pekařskou jakost. Jsou hodnoceny efekty HMW a LMW gluteninů, stejně jako gliadinů a sekalinů. Také vysoká aktivita α-amylázy má negativní vliv na pekařskou kvalitu. Efektivním způsobem zlepšování pekařské kvality může být