Úloha kaspázy 8 a RIP1 kinázy v životě a smrti buňky - Vymazal, Ondřej (2015)
Kaspáza 8 a RIP1 kináza jsou molekuly, které rozhodují o osudu buňky. Po aktivaci receptorů smrti na povrchu buněk jejich ligandy dochází na cytoplazmatické straně receptoru k tvorbě komplexu, jehož součástí je RIP1 kináza a následně se k němu v cytoplazmě připojuje kaspáza 8. Tento komplex spouští dráhu programované buněčné smrti, primárně apoptózy. Pokud je ale kaspáza 8 nepřítomna nebo není aktivní, dochází k smrti buňky cestou nekroptózy, pro kterou je nezbytná přítomnost RIP1 a RIP3 kinázy. Mimo roli v indukci apoptózy hraje kaspáza 8 také podstatnou roli při aktivaci NF-κB dráhy, tedy pokud je kaspáza 8 proteolyticky neaktivní.