Molekulární fenotyp buněk plicního epitelu během vývoje a v dospělosti - Ševčíková, Klára (2015)
Tato práce se zabývá molekulami, které jsou svým výskytem typické pro epitel plic. V první části je popisován vývoj plic a jsou charakterizována jednotlivá stádia vývoje. Poté jsou popsány typy buněk plicního epitelu a jejich výskyt. Na konci této části jsou rozdíly ve vývoji a rozložení buněk mezi myší a člověkem. Ve druhé části se věnuji samotným molekulám, které jsou charakteristické pro epitel plic. Tyto molekuly jsou seřazeny podle začátku výskytu v plicním epitelu. Transkripční faktor štítné žlázy, členové rodiny Fox, GATA-6, β catenin, kostní morfogenetický protein 4, Sonic hedgehog a T1α jsou v epitelu exprimovány v brzkých stádiích vývoje plic. Sox17, proteiny surfaktantu a sekreční protein Clara buněk se začínají vyskytovat v epitelu až ke konci embryonálního vývoje. Akvaporiny se v epiteliálních buňkách plic vyskytují až postnatálně.