Využití protilátek ke studiu proteinů signální dráhy vícestupňového přenosu fosfátu u Arabidopsis thaliana - Svozilová, Hana; Pekárová, Blanka; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2015)
Metody využívající protilátek jsou jedním z důležitých nástrojů analýzy proteinů - umožňují jejich detekci, lokalizaci a pomáhají objasňovat protein-proteinové interakce. V rámci studia vícestupňového přenosu fosfátu u Arabidopsis thaliana se často praktikuje přístup, při kterém se protein zájmu fúzuje s reportérem či epitopovou nebo proteinovou značkou. Protilátky se pak vyvíjejí proti sekvenci, která je s proteinem fúzovaná, což vede k tomu, že se nemusí připravovat protilátky proti každému proteinu zájmu zvlášť. Přesto je snaha vytvářet protilátky, které jsou specifické přímo vůči určitému proteinu, který není fúzován s žádnou cizorodou sekvencí. Tím se eliminují možné nežádoucí interakce proteinu zájmu s reportérem či značkou a zároveň není nutné zdlouhavě připravovat umělé konstrukty. Vzhledem k vysoké podobnosti sekvencí v rámci proteinových rodin je však obtížné vyvinout protilátky, které křížově nereagují s žádným jiným sekvenčně příbuzným proteinem. I tak se dosud podařilo při
Immunological techniques are an important tool for protein analysis which enables to detect the proteins of interest, study their localization and clarify protein-protein interactions. For the study of the multistep phosphorelay signaling pathway, the protein of interest is frequently fused to a reporter or an epitope or a protein tag. The obtained antibodies are targeted against the sequence, which is fused to the protein of interest. Using this strategy, there is no need for developing antibody against every particular protein of the signaling pathway. However, there is an inquiry for developing antibodies which are able to interact specifically with one particular protein, not a fusion of proteins. By this, the unfavourable interactions with the fused sequence are eliminated and it is no longer necessary to prepare artificial constructs. Nevertheless, due to the high similarity among the proteins from one protein family it is hard to obtain antibodies, which do not cross-react with
Vedoucí práce: Blanka Pekárová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: huseníček rolní; imunodetekce; molekulární biologie rostlin; protilátky; rostlinné proteiny; signální transdukce; vícestupňový přenos fosfátu; antibodies; Arabidopsis thaliana; immunodetection; multistep phosphorelay; plant molecular biology; Plant Proteins; Signal Transduction; bakalářské práce; bachelor's theses