Jak zastavit proliferaci buněk pomocí UV záření nebo ultrazvuku? - Petráková, Monika (2015)
Účinky ultrafialového zářeni a ultrazvuku jsou studovány, využívány a uplatňovány v mnoha odvětvích. V práci jsem se zaměřila na takzvané negativní účinky, kdy lze UV zářením a ultrazvukem zastavit proliferaci buněk. Tohoto faktu je v praxi využíváno u buněk, či buněčných linií, u kterých je neustálá proliferace nechtěná. Výsledkem pak je zpomalení až zastavení buněčného dělení. Prioritně v práci studuji různé používané metody in vitro. A výsledkem je literární rešerše již dosud publikovaných informací.