Odolnost vybraných skupin makrozoobentosu vůči vysychání - Loskotová, Barbora; Straka, Michal; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2015)
Cílem této práce bylo experimentálně porovnat odolnost vybraných skupin bentických bezobratlých (makrozoobentosu) vůči vysychání a tyto informace interpretovat vzhledem biologickým a ekologickým vlastnostem (species traits) jednotlivých taxonů a posoudit jejich využitelnost pro indikaci doby vyschnutí toku. Tyto vlastnosti se vyskytují napříč druhy různých taxonomicky odlišných skupin a odráží se ve složení společenstva vysychavého toku. Sledované taxony byly v laboratoři vystaveny simulovaným podmínkám vysychání toku a v pěti etapách - po 2, 7, 14, 30 a 60 dnech - byla zaznamenávána přítomnost živých jedinců a celková abundance taxonů. Na základě výsledků experimentu byly zkoumány některé vlastnosti druhů podporující resistenci živočichů přečkávajících dobu vyschnutí v disturbovaném toku. Jako prospěšná vlastnost byla vyhodnocena adaptace na příjem vzdušného kyslíku (Hydraena spp.) a adaptace mechanismů pro příjem kyslíku jako dýchání celým povrchem těla (Ephemera danica, Anthripsodes
The aim of this thesis was to make an experimental comparison of resistance to desiccation of selected benthic invertebrates groups. This information was interpeted due to biological and ecological attributes (species traits) of those taxa and also their application in bioindication of droughts periods in streams were assessed. These species traits are found within species of different taxa and could be reflected in community composition of temporary streams. Observed taxa were set to simulated conditions of stream desiccation in laboratory. The presence of living individuals and abundance of the taxa were recorded in five stages - after 2, 7, 14, 30 and 60 days of desiccation. Results of this expemeriment were the bases for selection those species traits refering to desiccation resistance of such benthic inverterbartes which stay in disturbed stream during the desiccation. As advantageous trait was considered adaptation to atmospheric oxygen respiration (Hydraena spp.) and adaptation
Vedoucí práce: Michal Straka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: bioindikátory; makrozoobentos; bioindicators; makrozoobenthos; bakalářské práce; bachelor's theses