Odolnost vybraných skupin makrozoobentosu vůči vysychání - Loskotová, Barbora (2015)
Cílem této práce bylo experimentálně porovnat odolnost vybraných skupin bentických bezobratlých (makrozoobentosu) vůči vysychání a tyto informace interpretovat vzhledem biologickým a ekologickým vlastnostem (species traits) jednotlivých taxonů a posoudit jejich využitelnost pro indikaci doby vyschnutí toku. Tyto vlastnosti se vyskytují napříč druhy různých taxonomicky odlišných skupin a odráží se ve složení společenstva vysychavého toku. Sledované taxony byly v laboratoři vystaveny simulovaným podmínkám vysychání toku a v pěti etapách - po 2, 7, 14, 30 a 60 dnech - byla zaznamenávána přítomnost živých jedinců a celková abundance taxonů. Na základě výsledků experimentu byly zkoumány některé vlastnosti druhů podporující resistenci živočichů přečkávajících dobu vyschnutí v disturbovaném toku. Jako prospěšná vlastnost byla vyhodnocena adaptace na příjem vzdušného kyslíku (Hydraena spp.) a adaptace mechanismů pro příjem kyslíku jako dýchání celým povrchem těla (Ephemera danica, Anthripsodes