Rozšíření nepůvodních druhů rostlin podél řeky Odry - Urbanec, Jiří (2015)
Břehy řeky jsou ekosystém náchylný k rostlinným invazím. Cílem mé práce je zmapovat výskyt nepůvodních druhů rostlin podél břehů řeky Odry a vytvořit soubor map znázorňujících rozšíření jednotlivých nepůvodních druhů. Terénní výzkum probíhal na březích řeky Odry od 10. do 95. říčního kilometru. Břehy byly mapovány v půlkilometrových úsecích vzdálených od sebe vždy pět říčních kilometrů. Sledovaná část břehu byla 5-10 m široká. Dále byly zaznamenány abiotické charakteristiky, které by mohly mít vliv na druhové složení flóry. Celkem jsem zmapoval rozšíření 29 nepůvodních druhů, z nichž se na březích nejčastěji objevovala Impatiens glandulifera na 71 % úseků, Impatiens parviflora na 65 % úseků, Reynoutria japonica na 53 % úseků, Chelidonium majus na 43 % úseků, Lapsana communis na 43 % úseků a Sonchus oleraceus na 43 % úseků. Pro studované území jsem potvrdil pouze vliv regulací břehů na počet druhů nepůvodní flóry. Regulace se však nacházejí převážně mimo území CHKO Poodří. Proto je obtí