Automatická identifikace a analýza křivek na 2D fotografiích zubů z elektronového mikroskopu - Vaníčková, Lucie (2015)
V této bakalářské práci se věnujeme automatizaci identifikace strií na fotografiích zubů za účelem zjištění typů stravovacích návyků minulých populací. V programu R vytvoříme algoritmus, který bude automaticky strie identifikovat a určovat jejich důležité charakteristiky - sklon a délku. V první kapitole se zabýváme analýzou obrazu obecně, popisujeme zde digitální obraz a operace, které se na něm dají použít. Ve druhé a třetí kapitole se věnujeme vylepšení obrazu a jeho přípravě na další postup. Ve čtvrté kapitole je popsán algoritmus Houghovy transformace, pomocí které budeme schopni strie v obrazu identifikovat a určit jejich sklony a délky. Nakonec v páté kapitole všechny popsané postupy aplikujeme na fotografii zubu z elektronového mikroskopu.