Položková analýza v systému Statistica - Vafková, Lada (2015)
V této bakalářské práci se zabývám problematikou položkové analýzy a jak s její pomocí vytvořit optimální formu testování. Práce je rozdělena do tří kapitol. V první kapitole se věnuji teorii položkové analýzy a pojmům souvisejícím s touto problematikou. Ve druhé, praktické části, sestrojuji, pokud možno, optimální test z matematiky pro žáky 8. třídy základní školy a studenty primy šestiletého gymnázia, přičemž využívám nástrojů položkové analýzy. Následně ve třetí kapitole zkoumám za pomoci systému STATISTICA datový soubor získaný na základě výsledků ostrého testu.