Odhad biomasy bylinného patra lesních porostů bučin ve vztahu k ostatním porostům listnatých lesů - Píšťková, Kateřina (2015)
V této práci jsem se zabývala odhadem biomasy bylinného patra pro vegetaci lesních stanovišť podle čtyř modelů predikce biomasy, které byly navrženy v práci Axmanová et al. 2012. Osobně jsem provedla snímkování vegetace svazu Fagion sylvaticae na území Chřibů. Z České národní fytocenologické databáze mi byl poskytnut výběr snímků použitých pro účely dizertační práce Ireny Axmanové v letech 2007-2009. Pro veškeré obdržené snímky jsem provedla predikci biomasy. Zkoumala jsem, jak se liší produktivita svazu Fagion sylvaticaea oproti jiným vegetačním skupinám. Míru predikce jsem nejprve porovnávala podle koeficientu determinace, jak bylo navrženo v práci, ze které jsem vycházela. Jenže nastal problém u vegetačních skupin, které měly menší rozsah hodnot a malý počet snímků. Navrhla jsem tedy, aby se míra predikce porovnávala pomocí RMSEP (Root mean square error of prediction). A míru predikce pro jednotlivé vegetační skupiny jsem nadále porovnávala právě pomocí RMSEP. Poté co jsem k obdržen