Efekty fungicidů na arbuskulární mykorhizní symbiózu - Miklíčková, Olga; Baláž, Milan, 1968-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Fungicidy jsou látky používající se zpravidla k potlačení houbových patogenů, avšak potlačují i růst typicky pro rostliny prospěšné arbuskulární mykorhizy (AM). Dosud publikované poznatky však indikovaly možnost, že AM houby mohou, podobně jako mnohé patogenní houby, snadno získat vůči danému fungicidu rezistenci. Experimentální otestování této možnosti se stalo hlavním cílem mé diplomové práce. Použila jsem dva fungicidy lišící se mechanismem působení na houbové buňky, propikonazol (inhibitor syntézy ergosterolu) a karbendazim (inhibitor buněčného dělení) ve třech různých koncentracích. Přestože zejména propikonazol byl použit v koncentracích pro růst hostitelských kukuřic (Zea mays) vysoce fytotoxických, a rovněž aplikované dávky karbendazimu byly ve srovnání s jinými experimenty či výrobcem doporučeným dávkováním, byla u obou testovaných arbuskulárních mykorhizních hub, Funneliformis mosseae a Rhizophagus intraradices, zjištěna jejich rezistence: dokázaly kolonizovat kořeny kukuřice
Fungicides are commonly used for suppression of fungal pathogens, but they have also negative impact on usually beneficial arbuscular mycorrhizae (AM). The knowledge published so far indicated, that AM fungi may easily get the resistance against the fungicide, like numerous fungal pathogens. Experimental verification of this hypothesis was the main goal of my diploma thesis. I used two fungicides differing by their mode of action, the ergosterol-biosynthesis inhibitor propiconazole and carbendazim, inhibitor of mitosis, in three different concentrations. Despite mainly propiconazole was applied in concentrations which were proved as highly phytotoxic for the host maize (Zea mys) plants, and the doses of carbendazime were also high in comparison with the other experiments and by manufacturer recomended rates, for both tested AM fungi, Funneliformis mosseae and Rhizophagus intraradices, I proved their resistance. Except the plants treated by most concentrated propiconazole solution, the
Vedoucí práce: Milan Baláž
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: fungicidy; mykorhiza; symbióza; fungicides; mykorrhizas; symbiosis; diplomové práce; master's theses