Optimalizace praktické výuky rostlinné anatomie na PřF MU - Trnková, Andrea; Baláž, Milan, 1968-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Anatomie rostlin je jedním ze základních oborů vyučovaných v biologických studijních programech na českých i zahraničních univerzitách. Forma výuky praktických cvičení tohoto kurzu je, jak vyplynulo z rozboru internetových zdrojů a také z dotazníkové části této práce, velmi různorodá. Cílem této diplomové práce bylo nastínit možný způsob optimalizace praktické výuky rostlinné anatomie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, včetně její modernizace využitím digitálních zobrazovacích a záznamových možností. Teoretická část této práce je zaměřena na rozbor vybraných kapitol z rostlinné anatomie, konkrétně na unifaciální a bifaciální listy krytosemenných rostlin, endodermis ve stoncích a amfikribrální cévními svazky. V praktické části diplomové práce jsem se kromě již zmíněným dotazníkům věnovala zejména výběru vhodných objektů pro praktickou výuku rostlinné anatomie, které by měly vést ke zkvalitnění výuky. Zpracované objekty byly pomocí koeficientu vhodnosti použití pro praktic
Plant anatomy is one of the major courses taught in biological study programs at both Czech and foreign universities. As it is obvious from corresponding internet sources and filled questionnaires included in the thesis, the form of plant anatomy practical courses varies greatly. The main goal of the thesis was to define a possible way of optimization of plant anatomy practical course at Faculty of Science, Masaryk University, including its modernization using digital microphoto image capture and presentation. The theoretical part of the thesis is focused on some topics in plant anatomy, specifically on the unifacial and bifacial leaves of angiosperms plants, the endodermis in stems, and the amphicribal vascular bundles. In the practical part of the thesis I dealt with questionnaires already mentioned, but mainly with seeking of suitable plant objects previously neglected in order to enhance the quality of the course. The used objects were classified into three categories according to
Vedoucí práce: Milan Baláž
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: anatomie rostlin; mikrofotografie; studium a výuka; microphotographs; plant anatomy; study and teaching; diplomové práce; master's theses