Optimalizace praktické výuky rostlinné anatomie na PřF MU - Trnková, Andrea (2015)
Anatomie rostlin je jedním ze základních oborů vyučovaných v biologických studijních programech na českých i zahraničních univerzitách. Forma výuky praktických cvičení tohoto kurzu je, jak vyplynulo z rozboru internetových zdrojů a také z dotazníkové části této práce, velmi různorodá. Cílem této diplomové práce bylo nastínit možný způsob optimalizace praktické výuky rostlinné anatomie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity, včetně její modernizace využitím digitálních zobrazovacích a záznamových možností. Teoretická část této práce je zaměřena na rozbor vybraných kapitol z rostlinné anatomie, konkrétně na unifaciální a bifaciální listy krytosemenných rostlin, endodermis ve stoncích a amfikribrální cévními svazky. V praktické části diplomové práce jsem se kromě již zmíněným dotazníkům věnovala zejména výběru vhodných objektů pro praktickou výuku rostlinné anatomie, které by měly vést ke zkvalitnění výuky. Zpracované objekty byly pomocí koeficientu vhodnosti použití pro praktic