Rekonstrukce změn ekologických podmínek v zazemněné nádrži Hybkaňa podle pakomárovitých - Břečková, Veronika; Pařil, Petr, 1968-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2015)
Práce se zabývá paleoekologickými rekonstrukcemi změn klimatu a jezerního prostředí dle záznamů subfosilních společenstev pakomárů. Pakomárovití (Chironomidae - Diptera) jsou nejčastěji využíváni zejména pro rekonstrukci průměrné červencové teploty vzduchu, ale využívají se také jako proxy pro rekonstrukce dalších proměnných jako např. pH, koncentrace kyslíku, typ substrátu dna, hloubka vody nebo trofický stav jezera. Do dnešní doby vzniklo velké množství těchto teplotních rekonstrukcí dle pakomárovitých, ale i přesto stále existují regiony (např. Západní Karpaty), ve kterých dosud chybí. Studovanou lokalitou je rašeliniště Hybkaňa (rozloha 2,3 ha, nadmořská výška 820 m n. m.) nacházející se na východě Slovenska v pohoří Vihorlat. Vzhledem k poloze a relativní nepřístupnosti je rašeliniště bez zjevných přímých lidských zásahů. Z lokality byl odebrán vrt o hloubce přes 11 metrů. V práci se zabývám analýzou jezerního organického sedimentu - gyttjy, která tvoří spodní část vrtu a v horníc
The thesis deals with paleoecological reconstructions of climate and lake environment changes using subfossil chironomid records. Chironomidae (Chironomidae - Diptera) are frequently used mainly for mean July air temperatures reconstructions, but can also be used for reconstructing other variables such as pH, oxygen concentration, substrate type, water depth or trophic status. To date, a large number of these temperature reconstructions based on the Chironomidae have been done, however there are still some regions (e.g. the Western Carpathians) in which there is a lack of data. The location which I studied is Hybkaňa, (area of 2.3 ha, altitude 820 m) a peat bog located in eastern Slovakia in the Vihorlat mountains. Because of its location and its relative inaccessibility, the peat bog is free of any apparent direct human impacts. The core was taken from depth of over 11 meters. The thesis deals with the analysis of organic lake sediment - gyttja, which makes up for the lower part of th
Vedoucí práce: Petr Pařil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2015
Keywords: ekologie; pakomárovití; paleobiogeografie; ecology; Chironomidae; paleobiogeography; diplomové práce; master's theses