Antimikrobiální aktivita hemolymfy včely medonosné, Apis mellifera L. - Vacl, Miroslav (2015)
Hlavní obranná reakce hmyzu proti patogenům je realizovaná prostřednictvím antimikrobiálních faktorů. Úvodní část práce obecně seznamuje s působením antimikrobiálních faktorů probíhající v hemolymfě hmyzu. Důraz je však kladen na podrobnější popis a působení antimikrobiálních faktorů v hemolymfě včel Apis mellifera. Ke studiu antimikrobiální aktivity byla použita hemolymfa získaná ze dvou experimentálních organismů. Hemolymfa získaná z larev Galleria mellonella VII. instaru sloužila pro optimalizaci měření. Parametry optimalizačního měření byly použity pro měření hemolymfy získané z dělnic včely medonosné. Antimikrobiální aktivita hemolymfy byla primárně stanovována za využití luminometrické metody. Antimikrobiální účinek hemolymfy byl testován na bioluminiscenčních bakteriích Escherichia coli K12. Měření antimikrobiální aktivity hemolymfy bylo rozšířeno o kultivační a spektrofotometrické stanovení. Luminometrickou metodou bylo prokázáno, že antimikrobiální aktivita hemolymfy včely me